Най-успешните финансови операции на Венецуела не се правят на Wall

...
 Най-успешните финансови операции на Венецуела не се правят на Wall
Коментари Харесай

Как Венецуела превръща безполезните си банкноти в злато

 Най-успешните финансови интервенции на Венецуела не се вършат на Wall Street, а в местата в южните елементи на страната, богати на злато, написа в собствен разбор Ройтрес.
С разпадането на стопанската система на страната към 300 хиляди златотърсачи обикалят джунглата, с цел да изкарат прехраната си, добивайки злато от спонтанни мини. Техните кирки и лопати са добре пристигнала поддръжка за лявото държавно управление на президента Николас Мадуро. От 2016 година насам неговата администрация е закупила 17 тона от скъпия метал на стойност 650 млн. $ от по този начин наречените майстори миньори съгласно най-новите данни на централната банка на страната.Платени с съвсем нищо не струващите банкноти на Венецуела, тези миньори действително дават опция на държавното управление да се снабдява с по този начин нужния импорт на храни и хигиенични артикули. Именно тази търговия със злато притегли вниманието на интернационалните пазари. И то в случай, че Съединени американски щати употребяват наказания и разнообразни закани, с цел да попречат на Мадуро да употребява златото на страната, с цел да си обезпечава кредитоспособност.

Администрацията на Тръмп оказва напън върху Обединеното кралство да не освобождава 1,2 милиарда $ от златните запаси, които Венецуела държи в Английската централна банка. Официални представители на американската администрация пък неотдавна подлагаха на критика остро капиталовата компания Noor Capital от Абу Даби, която на 21 януари е купила 3 тона злато от централната банка на Венецуела.

Всички знаят, че Мадуро употребява злато, само че не и по какъв начин тъкмо съумява

За да разбере по какъв начин тъкмо работи този развой Ройтерс наблюдава пътя на златото на Венецуела от мръсните мини в джунглата, през централната банка на страната в столицата Каракас до експортьорите на храни в чужбина като беседва с над 30 души, измежду които миньори, медиатори, търговци, дипломати и държавни чиновници. Почти всички от тях са поискали да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да приказват обществено или тъй като се опасяват от отмъщение от страна на венецуелските и американските управляващи.

Санкциите на Съединени американски щати засегнаха петролната промишленост на Венецуела, като страната изпадна и в неспособност да взима заеми. Официалният миннодобивен бранш пък беше погубен от национализацията. Така президентът Николас Мадуро пусна златотърсачи на международна процедура, които да добиват сами злато съвсем без никакви регулации или държавни вложения.

Боливарската гражданска война в този момент разчита на служащи като Хосе Аулар, тинейджър, който търси злато по 12 часа дневно в околност, намираща се на границата на Венецуела с Бразилия.

" Правителството знае какво се случва в тези мини и се възползва от това ", споделя Аулар, добавайки " Нашето злато отива в ръцете им. "

Венецуела продава по-голямата част от златото си на турските рафинерии, като по-късно употребява част от приходите за закупуване на потребителски артикули от страната. Така търговията сред Турция и Венецуела е повишена 8 пъти през предходната година.

Но златото на латиноамериканската страна стартира да притегля от ден на ден задграничното внимание след разрастването на политическата рецесия в последно време и с признаването на опозиционния водач на Венецуела Хуан Гуайдо за легален президент на страната от доста западни страни.

Противниците на Мадуро приканват задгранични купувачи на злато от Венецуела да спрат да вършат бизнес с противозаконен режим.

Треска за злато

Пътят към златото стартира в места като Ла Кулебра, изолирана област в джунглата в южната част на Венецуела. Тук стотици мъже работят по способи за рандеман от 19 век. Те копаят с кирки в ръчно изкопани тунели. Тяхната активност също така поврежда горските екосистеми. Миньорите се оплакват от изнудвания от страна на военните сили, изпратени да охраняват района, където процентът на убийствата е седем пъти по-висок от междинния за страната.

Миньорът Хосе Рондън е привикнал с компликациите. От 2016 година се мести с двамата си сина в североизточна Венецуела, защото заплатата на водач на рейс не стига за изхранване на фамилията на фона на инфлация от 10 млн. % по данни на Международния валутен фонд. Тримата мъже добиват към 10 грама злато на месец посредством тежка работа.

Вече със злато в ръка, миньорите се насочат към град Ел Каллао, с цел да го продадат. Повечето купувачи са нелицензирани, дребни търговци, които работят в дребни магазини, оборудвани с аларми и стоманени порти. Един от търговците на едро изяснява, че изкупува златото от по-дребните търговци и го продава на всеки три дни на централната банка.

Златото, закупено от държавното управление, се топи в околните пещи на Минервен, държавната минна компания, съгласно почитан чиновник. След това се транспортира до трезорите на централната банка в столицата Каракас на 843 километра (524 мили).

Златото не остава там дълго. Златните запаси на централната банка спаднаха до най-ниските си равнища за последните 75 години. Венецуела продава метала, добиван от миньорите, както и съществуващите си запаси, с цел да покрива разноските си, настояват двама високопоставени чиновници от държавното управление. По техните думи главен покупател сега е Турция.

Турски съюз

Златната стратегия на Мадуро се развива дружно със задълбочаващите се връзки с турския президент Ердоган. И двамата водачи са подложени на критика от интернационалната общественост поради подкопаване на демократичните правила и концентрацията на власт.

Основните купувачи сега са от Турция, настояват офицални лица от Венецуела.

Изпълнителна заповед от 1 ноември, подписана от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп не разрешава на американските лица и компании да купуват злато от Венецуела, само че тази заповед не важи за чужденци. Анкара, от своя страна, е уверила Министерството на финансите на Съединени американски щати, че цялата търговия на Турция с Венецуела е в сходство с интернационалното право.

Доставките на злато до Турция през предходната година са достигнали до размери, равнящи се на 900 млн. $ съгласно данни на турското държавно управление и търговски отчети.

Според двама друга източника Венецуелската централна банка продава златната си продукция непосредствено на турските рафинерии. А постъпленията отиват във Венецуелската държавна банка за развиване Bandes за закупуване на турски потребителски артикули.

Дори критиците на Мадуро признават, че той употребява добър трик от алхимията като компенсира миньорите с обезценените от инфлацията боливари и в подмяна получава скъп метал. Явно Николас Мадуро е намерил метод да трансформира сламата в злато.
 
По публикацията работи: Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР